info@ispguard.com

TEKLİF AL
Hotspot Nedi̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
17 Nisan 2022, Pazar
Hotspot Nedir?
Hotspot, belirli bir lokasyon içerisinde kablosuz erişim protokolleri yardımıyla sunulan internet bağlantısıdır
Hotspot Nedir?

Hotspot Nedir?

Hotspot, belirli bir lokasyon içerisinde kablosuz erişim protokolleri yardımıyla sunulan internet bağlantısıdır. Türkçe karşılığı “Sıcak Nokta” olarak çevrilebilir. Ancak “Sıcak nokta” muhtemelen birçok kişiye yabancı gelecektir. Hotspot kelimesini Türkçeye çevirmeden birebir kullanımı daha yaygındır. Genel olarak “açık Wi-Fi noktası” şeklinde de kullanılabilir. Hotspot terimi ilk defa 1993 yılında NetWorld+Intercop konferansında Brett Stewart tarafından kullanılmıştır. Bazı tahminlere göre bugün itibari ile dünya çapında yaklaşık 200 milyon Hotspot noktası olduğu söylenmektedir.
Her gün milyonlarca insan, internet ihtiyaçları için halka açık Wi-Fi Hotspot noktalarına bağlanıyor. Kimi zaman bir kafeden, kimi zaman bir havaalanında...  Nerede olursak olalım internet olmazsa olmazlarımız arasına girmiş ve iletişim dünyamızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Dijital yaşam tarzımız sayesinde, sürekli olarak bağlı kalmayı ve genelde halka açık Wi- Fi Hotspot erişim noktaları ile de bu ihtiyaçlarımızı karşılamayı düşünürüz.
Hotspot bağlantıları, kablosuz bir modem, router veya ISP Guard gibi UTM cihazları yardımıyla sunulur. Sunulan bu internet bağlantısı radyo frekansları yardımıyla iletilerek diğer cihazlar arasında sürdürebilir ve geniş menzillere yayılabilir. Hotspot’un sunduğu bağlantı sinyalinin gücü diğer cihazlar için çekim kalitesini etkileyebilir. Daha yüksek kaliteyle bir Hotspot noktasına bağlanan cihazlar internetten daha yüksek hızlarla faydalanmaktadır.

Hotspot Kullanım Alanları

Kamuya açık Hotspot ağları genellikle havaalanlarında, kitapçılarda, kahve dükkanlarında, mağazalarda, akaryakıt istasyonlarında, otellerde, hastanelerde, kütüphanelerde, telefonlarda, restoranlarda, kamplarda, süpermarketlerde, tren istasyonlarında ve benzeri yerlerde müşterilerin veya halkın mobil cihazlardan internete erişmeleri için sunulmaktadır. Aynı zamanda şirketler çalışanlarının mobil cihazlarından bağlantı sağlamaları için şirket içi Hotspot ağları da kullanmaktadır. Bu ağlar yalnızca izinli erişimi olan kurum çalışanlarının kullanımına açıktır.
Müşteriler bu ağlara bağlanmak için taşınabilir cihazlarının (telefon, tablet, dizüstü bilgisayar) Wi-Fi kartları üzerinden bağlantı sağlarlar. Analistlere göre dünya çapında 200 milyondan fazla halka açık Hotspot ağı bulunmaktadır. En fazla Hotspot noktası Avrupa’da bulunurken, Kuzey Amerika ve Asya’da şeklinde sıralanmaktadır.

Hotspot Türleri

Hotspot ağları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılırlar. Genel olarak ücretsiz kullandığımız Hotspot ağları bazı lokasyonlarda ücretli olarak da kullanıma sunulmaktadır.
Ücretsiz Hotspot Ağları: Açık ve ortak bir ağ şeklinde konumlandırılırken bağlantı için hiçbir ücret ödemezsiniz. Hotspot menzili içerisindeki herkes bu ağlara bağlanarak internet erişimi sağlayabilir. Ülkemizde 5651 sayılı log tutma kanunu sebebi ile ücretsiz olarak sunulan Hotspot ağlarında erişim sağlayan kullanıcıların tespiti ve kaydının tutulması için özel bir arayüz üzerinden kimlik bilgilerini vererek bağlantı kurmaları zorunlu tutulmaktadır. Diğer bir yandan kapalı kablosuz kamu ağları da bu gruba girmektedir. Bu ağlar genel olarak şirketlerin iç kullanımına özel olarak yayın yapmaktadır. Erişimi kontrol etmek için bir Hotspot yönetim sistemi aracılığı veya benzeri bir yönetim sistemi ile bağlantı sağlanabilir. İzin verilen kullanıcılar ağa bağlantı sağladıktan sonra internete erişebilir. İzin verilenler dışındaki bağlantıların erişimleri kapatılır veya ağa bağlanmaları yasaklanabilir.
Ücretli Hotspot Ağları: Ticari hotspot noktaları olarak tanımlanabilir. Bu ağlara bağlantı sağlandığı zaman, kullanıcılar bir giriş ekranına yönlendirilerek şifre veya ön ödeme şeklinde bir arayüz üzerinden erişimlerine izin verilir. Kullandıkça öde, kupon sistemi, PayPal, iPass veya kredi kartı ödemesi gibi farklı ödeme tipleri bu arayüz üzerinden seçilebilir. Çoğu otel konaklama hizmeti alan kullanıcılarına ücretsiz olarak erişim sağlarken, bazı oteller veya havaalanları gibi yerlerde ticari hotspot kullanılmaktadır.

Hotspot Kullanımı

Ofislerde, kafelerde, havaalanlarında veya AVM gibi halka açık alanlarda akıllı telefonunuz veya taşınabilir cihazlarınız üzerinden Hotspot ağlarına Wi-Fi bağlantısı aracılığı ile bağlanabilir ve kolaylıkla İnternet kullanabilirsiniz.
Kablosuz bir hotspot ağına bağlanmak kolay ve basit bir işlemdir. Cihazınızın kablosuz ağını açarak çevrede yayın yapan SSID’leri görebilir ve açık Hotpot ağlarına tek bir dokunuşla bağlanabilirsiniz.
Genel olarak küçük bir kayıt ekranı karşınıza gelerek kimliğinizi doğrulamanız sağlanır. Ardından da SMS veya benzeri bir doğrulama yöntemi ile internete bağlanmanız sağlanır.

Hotspot Güvenliği

İnternete Hotspot ağlarından bağlı olmanın risklerinden biri, çalışmalarımıza ve kişisel yaşamlarımıza ayak uydurabilmemize yardımcı olan teknolojilerin korsanlara ve kimlik hırsızlarına karşı savunmasız kalmasıdır. Genel bir Wi-Fi etkin noktasını ararken, akıllı telefonunuzu veya dizüstü bilgisayarınızı yalnızca saygın sağlayıcılara (örneğin, otelin veya kafenin kablosuz ağına) bağladığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz.
ISP Guard veya benzeri bir ürün ile konumlandırılmış bir Hotspot ağında çok daha güvende olacağınızın altını çizmek isteriz. Bu ağlar genel olarak saldırılara karşı yalıtılmış veyahut tedbirleri alınmış güvenli ağlardır. Ancak her ne kadar güvenlik önlemleri alınmış olsa dahi, bir saldırganın sizinle aynı ağda bulunduğu sürece büyük bir risk altında olduğunuzu unutmamalısınız. 
Özellikle bilgisayar ağında bir dosya paylaşım programı kullanıyorsanız, bilgisayar korsanlarının güvenli olmayan bir Wi-Fi bağlantısı üzerinden kötü amaçlı yazılımlar (bilgisayarınıza zarar verebilecek veya devre dışı bırakabilecek yazılımlar) dağıtması da mümkündür. Bu tarz herkese açık ağlarda Man-in-the-middle ismi verilen araya girme saldırıları sıkça karşılaşılan ve tehlikeli saldırı türlerinden biridir. Genel olarak siber güvenlik uzmanları bu tarz ağlar üzerinden yapılan kredi kartı, alışveriş, şifre parola gerektiren işlemler gibi önemli işlevlerde VPN kullanılmasını tavsiye etmektedir.  
Online bankacılık veya e-ticaret gibi riskli uygulamaların kullanılması zaruri olduğu bir durumda işlemin VPN ile gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Çalışanların şirket kaynaklarına ve uygulamalarına erişmesi gerektiği durumlarda da VPN kullanımı tavsiye edilmektedir.
Bağlanılan sitelerin SSL protokolünü kullandığına dikkat edilmelidir.
Cihazın ulaşılır durumdaki Wi-Fi HotSpotlara otomatik olarak bağlanmasını engellemek alınabilecek bir başka önlemdir.
Norton tarafından Haziran 2016’da yayınlanan Wi-Fi Risk raporuna göre Public Wi-Fi ağlarında kullanıcıların %22’sinin bankacılık uygulamalarını kullandığını, %56’sının sosyal medya hesaplarını ziyaret ettiğini, %38’inin fotoğraf veya video paylaştığını ve %58’inin ise email hesaplarına eriştiği belirlenmiştir. Uzmanlar, ücretsiz Wi-Fi ağlarında bu tür hassas bilgileri barındıran uygulamaların kullanılmaması gerektiğini altını çizerek vurgulamaktadır.

Etiketler
Hotspot Nedir?
Hotspot Kullanım Alanları
Hotspot Türleri
Hotspot Kullanımı
Hotspot Güvenliği
ISP Guard Hotspot
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın